Wydrukuj tę stronę

Cyfrowy zapach i smak

13 kwiecień 2005
Autor :   Kańczugowski, Jakub
Sony opatentowało technologię, która pozwala urządzeniom wpływać na kolejne nasze zmysły. Teraz nie tylko wrażenia słuchowe oraz wzrokowe, ale również zapach oraz smak będzie można wywołać elektronicznie. Patent o numerze 6,729,337 traktuje na temat wykorzystania ponaddźwiękowych przetworników do wpływania na określone obszary kory mózgowej, a tym samym do stymulowania doznań. Nowa technologia znajdzie zapewne zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, ale również i w kinie lub telewizji, gdzie oglądając np. program kulinarny będziemy mogli faktycznie poczuć smak danej potrawy, a w przerwie naszego ulubionego filmu nadawanego w TV poczujemy zapach reklamowanego płynu do kąpieli.
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Można dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności. Akceptuję otrzymywanie plików cookies z serwisu pdaclub.pl. Akceptuję